Viimeisimmät
01.09.2024
Äly valui sukkiin – ja kiitos siitä!23.08.2024
Jalkapohjien tuesta kiittää koko kroppa20.06.2023
Laastarisesonki on täällä!15.06.2023
Tuokaa vettä ja viilentäviä pyyhkeitä!07.08.2018
Librestä vapautta diabeetikolle?
BlogiDiabetes
Kun Sami Tommilammi sairastui diabetekseen kymmenenvuotiaana, taskukokoisista verensokerimittareista ei ollut tietoakaan. Nyt Sami tarvitsee taskua vain älypuhelimelle, joka skannaa glukoosiarvon käsivarteen kiinnitetystä sensorista. FreeStyle Libre on uuden ajan verensokerimittari, jota Sami on käyttänyt vuoden päivät. Miltä Librellä mittaaminen on tuntunut?
Älypuhelin toimii sensorin lukijana. (Kuva: Noora Askinen)
Mikä FreeStyle Libre?
FreeStyle Libre vapauttaa diabeetikon pistelyrumbasta. Libre koostuu ihoon kiinnitettävästä sensorista ja lukijalaitteesta, jonka tilalla voi käyttää myös älypuhelinsovellusta. Vain hieman kahden euron kolikkoa suurempi sensori kiinnitetään asettimella napakasti olkavarteen. Kun sensori on asennettu, se paritetaan lukijalaitteen tai älypuhelimen kanssa. Sensori mittaa päivin ja öin glukoosiarvoja kudosnesteestä ja näyttää kahdeksan tunnin glukoosihistorian. Kahden viikon välein sensori vaihdetaan uuteen. Diabeetikko voi tiedustella Libreä omasta terveyskeskuksesta.
Kätevä valinta
Sami Tommilammi pääsi kokeilemaan Libreä ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten. Hän oli perehtynyt uuden ajan verensokerimittariin etukäteen.
- Keskusteluryhmissä kehuttiin Libreä aika käteväksi, Sami muistelee.
Aktiivisesti Sami on käyttänyt Libreä nyt noin vuoden ajan. Libren saatavuus vaihtelee alueellisesti mutta oululaismies sai laitteen käyttöönsä varsin helposti. Lääkäri ehdotti Samille Libreä heti, kun se tuli jakeluun kotikaupungissa. Ehdotusta ei tarvinnut kahta kertaa miettiä.
Libren ottaminen käyttöön oli vaivatonta. Sami kiittelee terveydenhuoltoa hyvästä perehdytyksestä.
- Libren käyttäminen käytiin perusteellisesti läpi tutustumistilaisuudessa, jossa sain mittarin.
Myöskään Abbottiin, joka vastaa Libren maahantuonnista, ei ole tarvinnut olla yhteydessä laitteen toimivuuteen liittyen.
Jotkut Libren käyttäjät ovat raportoineet sensorin aiheuttavan pientä päänvaivaa. Sensori tuppaa irtoamaan tai aiheuttaa ihoärsytystä. Sami on välttynyt näiltä harmeilta.
- Sensori ei ole aiheuttanut ihottumaa tai ärsytystä. Muutaman kerran se on tippunut, kun olen osunut ovenkarmiin.
"Voittopuolisesti positiiviset fiilikset"
Libre mittaa veren glukoosipitoisuutta jatkuvasti. Nousut ja laskut näkyvät lukijan ruudulla hetkessä. Aluksi Sami kertoo reagoineensa verensokeriarvojen vaihteluihin liiankin voimakkaasti. Siinä onkin hänen mukaansa Libren huono puoli.
- Jatkuvan valvonnan alla oleminen ei ole aina mukavaa.
Reagoiminen korkeisiin sokereihin on kuitenkin rauhoittunut. Kaikkiaan Libre on parantanut elämänlaatua ja helpottanut arkea. Sami kuvaa tuntemuksiaan ”voittopuolisesti positiivisiksi”.
Tietopankki taskussa
Sokeriarvojen skannaaminen sensorista onnistuu niin lukijalaitteella kuin älypuhelimella, johon on ladattu FreeStyle Libre -sovellus. Todettuaan lukemien vastaavan toisiaan Sami siirtyi käyttämään sovellusta. Lukijan tavoin sovellus näyttää muun muassa sokeriarvojen vaihtelut, pitkäsokeriarvion, vuorokausivaihtelut ja tavoitearvojen toteutumisen.
- Sovellus näyttää kattavasti tietoja ja on kätevää, kun ei tarvitse purkaa niitä jatkuvasti, Sami iloitsee.
Hoitajakin voi käydä katsomassa halutessaan tietoja.
Sovelluksen hyvä puoli lukijaan verrattuna on se, että älypuhelin löytyy aina taskusta. Kun teknologiasta on kyse, kehitettävää löytyy aina.
- Huomaa, että sovellusta ei ole kauaa kehitelty. Onhan se vähän jäykkä. Käyttöliittymää voi aina parantaa, pohtii Sami.
Teksti: Varpu Askinen
Diabeteskaupasta lisätarvikkeita Librelle:
Lisätietoa Librestä: