Viimeisimmät
01.09.2024
Äly valui sukkiin – ja kiitos siitä!23.08.2024
Jalkapohjien tuesta kiittää koko kroppa20.06.2023
Laastarisesonki on täällä!15.06.2023
Tuokaa vettä ja viilentäviä pyyhkeitä!19.09.2019
Hypokoira auttaa ja tuo iloa elämään
BlogiDiabetes
Dyyni-koira tuo tyypin 1 diabetesta sairastavan oululaisen Sami Tommilammin elämään paljon sisältöä. Dyynistä tulee hypokoira, jonka tarkka nenä haistaa isäntänsä verensokerin laskemisen.
Kuvituskuva. (Hypokoira ry)
Koirasta on moneksi. Useimmat tietävät, että opaskoira voi toimia silminä näkövammaiselle ja poliisikoirasta on hyötyä kadonneen etsinnässä. Tarkalla nenällään verensokerin vaihtelut haistava hypokoira ei ole aivan yhtä tuttu tapaus. Kun Sami Tommilammi oli hankkimassa koiraa, sen kouluttaminen hypokoiraksi tuntui luontevalta idealta:
- Siitä on ollut pitkän aikaa juttuja, että hypokoiria aletaan kouluttaa. Ajattelin, että jos koiran hankkii itselleen, olisi mukava kouluttaa se tuollaiseksi hyödylliseksi eläimeksi.
Samin perheeseen kuuluu nyt tryffelikoira Dyyni. Tryffelikoira, viralliselta nimeltään lagotto romagnolo, on ollut alkujaan vedestä noutava lintukoira. Myöhemmin sitä on alettu käyttää apuna tryffelinetsinnässä. Tryffelikoira soveltuukin tarkan hajuaistinsa ansiosta erinomaisesti hypokoiraksi.
Sami Tommilammi kertoo, että lähes mistä tahansa perusterveestä hauvelista voidaan kouluttaa hypokoira. Samin mukaan lyhytnokkainen koira ei ole paras valinta, sillä sen hajuaisti ei ole huippuluokkaa. Rescuekoira ei sovellu hypokoiraksi, sillä luottamus omistajan ja koiran välillä on kaiken A ja O ja myös eläimen taustojen tunteminen on tärkeää.
Hypokoiraohjaajien koulutuksesta vastaa Diabetesliiton alainen Hypokoirat ry ja koulutuksia taas järjestävät esimerkiksi koirakoulut. Samin onneksi tarjonta on lisääntynyt. Vielä muutama vuosi sitten olisi pitänyt matkustaa toiselle puolelle Suomea Raaseporiin. Nyt Sami ja Dyyni suorittavat hypokoirakurssia Oulun naapurikunnassa Kempeleessä, Koirakoulu Kismassa.
Matka on vasta alussa
Ennen koulutuksen aloittamista Sami vei Dyynin omasta halustaan Koirakoulu Kisman pentukurssille. Hypokoirakoulutukseen ei kuitenkaan tarvitse erityisesti valmistautua.
- On hyvä olla rauhassa ja niin päin pois… Pentukoirasta kun puhutaan, niin se ei ihan täysin valmis sinänsä ole.
Hypokoirakoulutus kestää yhteensä kaksi vuotta. Ensimmäisen vuoden aikana on lähiopetusta – Samin ja Dyynin koulutuksessa kymmenkunta kokonaista päivää. Samilla ja Dyynillä on koulutusta takanaan vasta yksi viikonloppu, mutta jotain on jo jäänyt käteen.
- Koulutuksessa käydään teorioita läpi ja sitä, että miksi koirat tekee mitäkin asioita. Ainakin toistaiseksi panostetaan siihen käytöspuoleen enemmän. Eläimen tulee tulla toimeen ihmisten ilmoilla tilanteessa kuin tilanteessa, niin sitä ollaan treenattu.
Sami toivoo, että keväällä Dyyni saa ylleen harjoitusliivin. Kun harjoitusliivi on saatu, koiran edistymisestä raportoidaan koulutuksen järjestäjälle kahden kuukauden välein.
Loppukokeen Sami ja Dyyni suorittavat esimerkiksi ostoskeskuksen hälinässä, ennalta määräämättömässä paikassa. Hypokoiran tulisi osata käyttäytyä rauhallisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, on Dyyni parin vuoden kuluttua virallinen hypokoira. Varsinaisia jatkokoulutuksia ei ole, mutta koiran kyvyt ja osaaminen tarkistetaan kahden vuoden välein.
Oppiminen tapahtuu arjessa
Sami huomauttaa, että suurin osa oppimisesta tapahtuu kotona. Tunneilta saadaan eväät päivittäiseen harjoitteluun. Kotona keskitytään Dyynille haastaviin asioihin. Dyyni on vasta pentu, joten työnsarkaa riittää.
- Dyyni on erittäin läheisriippuvainen. Käytöstesteihin kuuluu muun muassa sellainen, että täytyy mennä koiran näkyvistä pariksi minuutiksi pois. Se on aika hankalaa… Pentu mikä pentu. Kohtaamiset tuolla kylillä ovat nekin vielä vähän hankalia, kun se haluaa lähteä tutustumaan toisiin koiriin.
Hajuerotteluharjoitukset ovat tärkeä osa koulutusta. Tällä hetkellä Sami ja Dyyni tekevät purkkiharjoituksia. Harjoituksen ensimmäisessä osassa Dyynin täytyy osata työntää kuono lasipurkkiin ja ”hötkyttää” kuonoa kolmen sekunnin ajan purkissa. Onnistumisesta koira palkitaan. Seuraavassa vaiheessa Dyynin täytyy valita usean purkin joukosta se, jossa on teepussi.
- Se (koira) tavallaan opetetaan ensin siihen teen hajuun, että tämä on se hyvä haju, mistä saa sen palkinnon. Sitten, kun koira merkkaa kahdeksan kymmenestä suoraan oikein, voidaan siirtyä hypohajuihin eli matalan verensokerin hajuihin.
Hypohajuja ei tarvitse kaukaa etsiä. Kun verensokeri on laskemassa, Sami poimii hikeä otsastaan ja niskastaan apteekista saataviin sideharsolappuihin. Laput säilötään pakastimeen tulevia harjoituksia odottamaan. Dyynin on tarkoitus ilmoittaa isännälleen, kun tämän verensokeriarvo laskee lukemaan 3,5 mmol/l. Kuten sokerimittareidenkin kohdalla, pieni heitto (+/- 0,2 mmol/l) sallitaan.
Koirasta on hyötyä ja iloa
Miten Dyyni sitten parantaa Samin arkea? Eniten Sami tarvitsee hypokoiraa yöaikaan. Hypoglykemia on pahimmillaan henkeä uhkaava tila ja verensokerin romahtamiseen ei välttämättä havahdu.
- Totta kai päivälläkään ei haittaa, jos se ilmoittaa, vaikka aina olen havainnut, että verensokerit ovat matalalla.
Se, miten hypokoira verensokerin laskemisesta kertoo, on omistajansa päätettävissä. Toiset tökkivät tassulla, toiset raapivat kevyesti. Löytyypä haukkuvia hypokoiriakin. Sami arvelee, että tassulla tökkiminen on mukavin vaihtoehto.
Hypokoiran kouluttaminen ei ole halpaa lystiä. Koulutus maksaa 2400 e ja koirastakin tulee kustannuksia. Dyyni ei kuitenkaan ole Samille vain työntekijä. Koira tuottaa paljon iloa.
- Siinä, että saa olla toisen olennon kanssa, on niin paljon hyviä asioita. Itsellekin on ollut todella paljon merkitystä, että on koira, joka tulee nuolemaan varpaita.
Sami on havainnut, että etenkin diabeetikkolapset saavat paljon hyötyä ja iloa lemmikin kouluttamisesta hypokoiraksi.
Projekti on vasta alussa. Sami on odottavissa tunnelmissa ja intoa riittää:
- Mielenkiintoinen ja jännittävä kokonaisuus tämä tulee olemaan. Olen hyvin motivoitunut opiskelemaan itsekin ja sen suhteen on kyllä hyvä fiilis.
Teksti: Varpu Askinen
Haluatko tietää, miten Samin ja Dyynin koulutus etenee? Palaamme asiaan myöhemmin - seuraa blogia!
Lue myös vanha juttumme Samin FreeStyle Libre -kokemuksista!
Lue lisää:
Tutustu Diabeteskauppaan!